Fornitalia Demodag

Schrijf je in voor de demodag Een pizzaoven aanschaffen doe je niet zomaar , dat moet je eerst zien en beleven! Fornitalia geeft daarom om de paar weken demonstraties om haar klanten te informeren over de werking en de bouw van de oven maar vooral ook om het veelzijdige van een houtgestookte pizzaoven te laten zien. Volgende open dag:
Zaterdag 2 Dec. tussen 13.00 en 16.00 uur
Meld je aan voor de demodag

Wilt u liever een persoonlijk gesprek?

BEL ONS: +31(0)6 1065 4965

Pizza inspiratie

U ziet hoe veelzijdig deze steenoven is : Alle gerechten hieronder zijn klaar gemaakt in een steenoven. Onze ovens zijn klaar om te bakken in ongeveer 20-30 minuten! Een snelle opwarmtijd is belangrijk wanneer u de oven ook doordeweeks wilt gebruiken bijvoorbeeld.

Een mooie zomeravond op werkdagen kan zo toch een heerlijk avondje “vakantiegevoel” brengen. Wanneer een oven een lange opwarmtijd nodig heeft is het niet zo handig om na een lange dag werk de oven nog even aan te steken en gebruikt men de oven, veelal, alleen in de weekenden.

Ervaring leert dat er niet alleen héél vaak gekookt wordt in onze tuinovens maar ook heel divers en ook nog eens gezond!

We hebben hieronder een aantal tips voor u bij elkaar gezet, handige weetjes en dingen waar u wellicht over na wilt denken in de planningsfase maar ook misschien daarna.

Pizza met kruidenolie

Maak een Italiaanse kruidenolie en bewaar ‘m in een handige spuitfles, de olie blijft heel lang goed en wordt alleen maar lekkerder van smaak. Ingrediënten: olijfolie, grof zeezout, knoflook, diverse kruiden. Alles in de blender en een mooie groene olie van maken.

Gebruik de olie als marinade over vlees, vis en groenten maar nog lekkerder is de olie op een pizzabodem

steen oven overdekt

Maak een mooi overkapt terras bij de pizzaoven, U gaat er zomers, maar ook in het voor en na seizoen, zeker vele uurtjes doorbrengen!

Mooi droog en schoon hout geeft het beste resultaat! We prefereren zelf ovengedroogd essenhout maar andere houtsoorten zijn ook geschikt: beuk, olijf, fruithout. Gebruik geen dennen of vurenhout in uw oven, dat hout gaat spatten en geeft een harsgeur af.

houtoven ingebouwd

Een pizzaoven in de keuken kan natuurlijk ook, de oven hoeft niet perse buiten te staan. Zo gebruikt u de oven natuurlijk veel vaker en bij weer en wind is het ook nog eens heel gezellig bij het haardvuur.

Beperk je niet tot pizza alleen, experimenteer ook eens met verschillende meelsoorten om de mooiste en de lekkerste broden te maken! U gaat echt nooit meer naar de bakker om de hoek

Vroeger stond er in elk Italiaans dorp een ‘forno communale‘ een gemeenschappelijke houtoven. La Mama kwam daar met haar broden en ovenschalen met de oogst van die dag uit de groentetuin om ze af te bakken.

Een mooie verse mozzarella di buffala, een gerookte of een burrata, kan je beter ná het bakken op de pizza leggen. Het zou jammer zijn van de smaak om hem mee te bakken in de oven. Je proeft de zachte kaas veel beter als je hem op een vers afgebakken Margarita in kleine stukjes legt. Misschien met wat parmaham en rucola erbij serveren? Heerlijk!

De gerechten en mogelijkheden van een tajine in de houtoven zijn ontelbaar: Op deze foto zijn kipfilets met abrikozen, kaneelstokjes, ras el hanout kruiden en amandelen gebruikt, maar alle combinaties zijn denkbaar.

Men hoeft geen grote tuin te hebben voor een pizzaoven! Deze kleine steenoven neemt maar 70 x 80 cm van uw tuin in beslag!

Als u er dan nog een verrijdbaar keukenblokje bij zet heeft u alles bij de hand! Bij Ikea verkopen ze deze keukenblokjes ( 39,95 € )

Een steeds populairder wordende bijverdienste: pizza’s verkopen op straat vanuit de mobiel gemaakte houtoven. Deze oven is in/opgebouwd in een italiaanse Piaggio Ape.

Vuur moet klimmen! Stapel de blokken droog hout -steeds 2 aan 2- haaks op elkaar zodat er zuurstof bij kan aan de onderkant en de vlammen de koepel kunnen ‘likken’. Dan zult u zien dat het heel gemakkelijk is om de oven heet te krijgen.

Indien u naar Londen gaat binnenkort; Ga dan zeker even kijken bij Borough’s Foodmarket. Wat een inspiratie, zoveel kleuren en geuren ! U gaat met een koffer met lekkernijen en een hoofd vol met inspiratie naar huis!

Met een grillrooster + lekbak voor het vet kunt u gemakkelijk barbecuen in een houtoven. U hoeft zelfs het vlees niet eens te draaien. De hitte zorgt dat het vlees meteen rondom bakt en de sappen dus in het vlees behouden blijven !

Een grote pot met allerlei verse kruiden in de buurt van de oven is wel heel handig. Zo pluk je gemakkelijk even je blaadje salie of basilicum voor op de pizza of om een schaal aardappelen op te leuken en bijzonder van smaak te maken

Deze verrijdbare beauty komt van onze professionele lijn van pizzaovens. Voor kleine restaurants of voor op een zomeravond op het terras van uw zaak, dan heb je as pizzabakker wel gelijk alle aandacht: maar dat mag dan ook!

Deze pizza moeten we even delen met jullie: eerst even een pizza bakken met alleen tomaten saus en stukjes zachte geitenkaas. Naderhand het jonge spinazieblad, pijnboompitten en in balsamico gemarineerde rode ui erover strooien : zo lekker!

Ga niet aan de gang met verse tomaten, de ingeblikte Italiaanse varianten zijn echt veel lekkerder! is zonde van alle moeite. Gewoon de blikvariant op voorraad hebben en je grijpt nooit mis. De een wil de tomaten in stukje grof op de pizza de ander heeft liever een gladde saus, dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

dikke ovenwand voor pizzaoven

Bij een steenoven gaat het om de ‘thermische massa’ d.w.z. de capaciteit van het materiaal om de hitte/warmte in zich op te nemen. Een dikke ovenkoepel van de juiste samenstelling en mengverhouding van klei kan veel warmte in zich opnemen, daar hoef je geen extra massa aan toe te voegen d.m.v. vermiculiet of kleikorrels. Nergens voor nodig! Onze ovens zijn ‘smorgens nog warm!

Nog een tip in Londen: The River Cafe, aan de Thames Wharf, al sinds 1987 een voorloper met de nieuwe Italiaanse keuken : de grote houtoven die op een centrale en zichtbare plaats midden in de zaak staat maakt the River Cafe echt anders ! Heel veel verschillende gerechten komen uit deze oven : van pasta’s tot grote roasts en zelfs de biefstuk Fiorentina’s worden in de houtoven bereid. We raden u aan wel te reserveren vantevoren, The River Cafe is een van de meest populaire zaken van Londen. Jamie Oliver is ooit begonnen in The River Cafe en heeft hier zijn liefde voor de houtoven opgedaan.

vers pizzadeeg zelf maken

Uw succes als pizzabakker staat of valt met een aantal factoren; als eerste moet de oven goed zijn ! een steenoven moet -om goede pizza’s te kunnen bakken – ongeveer tussen de 350/450 graden heet zijn: anders kan de lucht die in het deeg zit niet snel genoeg gaan uitzetten. De tweede factor is het juiste deeg! er moet genoeg lucht in het deeg zitten. Er zijn verschillende manieren om dat te kunnen bereiken. Op onze pizza recepten pagina vind u het geheim van goed deeg en een goede pizza!

Maangedroogde tomaten: Stook de oven lekker warm -om de pizza’s te bakken bijvoorbeeld- en maak vervolgens gebruik van de restwarmte in de oven:  Snij een aantal tomaten in achten. Leg de partjes allemaal met de velkant naar onderen in een ovenschaal. Bestrooi ze met zout, peper, tijm, een klein beetje suiker en druppel er een eetlepel olijfolie overheen. Zet ze in de afkoelende oven. Laat de tomaten een nacht in de oven staan.