Gratis bezorgd vanaf 199 euro Levering binnen 3 tot 4 werkdagen Beoordeeld met 9.6 / 10 De pizzaoven specialist sinds 2006

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder vind u veelgestelde vragen. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan (via e-mail, whatsapp of het contactformulier) even contact met ons op!

Lees meer
Fornitalia

Waarom een houtgestookte pizzaoven?

Koken met hout zorgt voor beleving. Toch zijn er ook veel praktische voordelen aan het hebben van een houtgestookte pizzaoven en het bereiden van uw maaltijden met hout.

De smaak

Houtgestookte ovens zijn een klasse apart als het gaat om smaak. De rokerige, gegrilde smaak is uniek voor houtgestookte pizzaovens - het kan op geen enkele andere manier worden nagebootst. Het is een enorme smaakversterker die ook perfect is voor pizza, gebraden vlees, geroosterde groenten, vis en een hele reeks andere gerechten. Hoewel gasgestookte pizzaovens kunnen worden gebruikt om al deze gerechten te maken, merk je het verschil in smaak als je kiest voor een houtgestookte oven.

De veelzijdigheid

Houtgestookte pizzaovens kunnen worden gebruikt om zo ongeveer alles te maken dat een gewone oven gemaakt kan worden. Alles? Geroosterd vlees en groenten? JA! Gebakken gerechten zoals lasagne en moussaka? Zeker! Visgerechten? Ook die! Desserts zoals appelkruimeltaart en gestoofd fruit? Zelfs dat kan!  En ook groenten en fruit drogen met restwarmte is niet alleen mogelijk maar ook nog eens duurzaam!

Gezelligheid

De sfeer van uw buitenruimte wordt naar een hoger niveau getild wanneer u investeert in een houtgestookte pizzaoven. Stel je eens het volgende plaatje voor: samen met je gasten zit je buiten op een warme avond, genietend van een glas wijn terwijl je voor de ogen van je gasten de sterren van de hemel kookt en het ene na het andere heerlijke gerecht uit de oven weet te toveren. Terwijl iedereen ook nog eens kan genieten van het  knapperende houtvuur. Een betere sfeer kun je niet bedenken toch?!

De toegevoegde waarde

Misschien wel het meest praktische voordeel van een houtgestookte pizzaoven is dat ze waarde toevoegen aan je huis, maar ook zeker een hoge FUN factor hebben. Hebben we je al enthousiast gemaakt en durf je de sprong naar een houtgestookte pizzaoven te gaan maken? Kijk dan verder in onze shop.

 

Wat is het verschil tussen vuurvaste steenovens en RVS ovens?

Vuurvaste ovens

Onze vuurvaste klei ovens hebben een interne bakkamer van een cement - klei mengsel met vuurvaste eigenschapen die de warmte gedurende langere tijd goed vasthouden en daarmee ook ideaal is voor langzaam koken (slow-cooking) en bakken. In ons assortiment vindt u vuurvaste klei ovens met zowel een  traditionele als moderne uitstraling.

Traditionele vuurvaste varianten zijn zware ovens met een hoge thermische massa en super geïsoleerd. Deze ovens zijn verkrijgbaar als doe-het-zelfkits of kant-en-klaar afgebouwd. De doe-het-zelf kits hebben een meer traditionele uitstraling, maar zijn af te werken naar eigen smaak.

De moderne vuurvaste klei ovens hebben over de stenen koepel een unieke koepel afwerking en zijn verkrijgbaar in kleuren die passen bij uw tuin. Dit zorgt voor dezelfde kookresultaten als bij een traditionele vuurvaste kleioven. Ook deze varianten heben door de thermische massa een grote warmteopslag voor langere tijd, maar dan met een moderne uitstraling. Deze ovens zijn lichter en zijn kant-en-klaar, met draagbare of tafelmodel opties.

RVS ovens

Roestvrijstalen ovens zijn een moderne en lichtgewicht optie voor authentiek koken op hout. Deze ovens zijn eenvoudig te gebruiken met korte opwarmtijden. Deze ovens verliezen echter wel snel hun warmte en verbruiken meer hout of gas.

 

Waarom voor een doe-het-zelf bouwpakket of een kant-en-klaar oven kiezen?

Kant en klaar

Al onze kant-en-klare ovens vereisen minimale montage. Deze ovens zijn al gedeeltelijk uitgehard en kunnen na 3 of 4 keer inbranden (om verder uit te harden) worden gebruikt. Ze kunnen gemakkelijk worden verplaatst, maar dat gaat niet ten koste van de prestaties. Al onze kant-en-klare ovens zijn zeer efficiënt, maar dankzij hun thermische massa kunnen ze lang nadat het vuur is gedoofd worden gebruikt, zodat u ook bijvoorbeeld nog brood kunt bakken met de restwarmte.

Zelfbouw-ovenkits

Voor het installeren van de zelfbouw-oven is enige doe-het-zelf kennis nodig. Wij kunnen u echter goed op weg helpen met onze handige montagehandleiding en eventuele telefonische begeleiding. Hierdoor kunt u met trots zeggen dat u het pronkstuk van uw tuin, in een (bestaande) buitenkeuken of patio, zelf gebouwd hebt! Deze ovens kunnen (normaal gesproken) na plaatsing echter niet meer verplaatst worden. Deze ovens zijn daarnaast ook een geweldige optie als u moeilijk toegang heeft vanaf uw oprit naar de achtertuin. Ze zijn ook nog eens geheel naar eigen smaak af te werken, denk daarbij aan glad stucwerk, kiezels, betonlook of mozaïek. 

 

Hoe krijg ik mijn pizzaoven op zijn plek?

Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn bij het aanschaffen van een pizzaoven. Heeft uw woning bijvoorbeeld een vlakke, brede en gemakkelijke toegang? Als uw huis namelijk trappen, smalle (kiezel)paden, een steile oprit of poorten heeft, dan dient u te controleren of door de grootte en het gewicht van de oven u zeker weet of de oven wel geschikt is voor uw situatie.

Om uw nieuwe pizzaoven thuis te installeren, raden we u aan een pompwagen te gebruiken om zo de oven naar de gewenste locatie te verplaatsen. Eventueel samen met een motorkraan of genoeg sterke mensen om uw oven veilig op te kunnen tillen.

 

Hoe maak ik mijn pizzaoven schoon?

Niet reinigen wanneer de oven heet is!

Hoe dan ook, maak een pizzaoven nooit meteen na gebruik schoon! Laat de pizzaoven een paar nachten afkoelen voordat u hem schoonmaakt. Het schoonmaken van een hete pizzaoven kan niet alleen gevaarlijk zijn voor u, maar ook schadelijk zijn voor de pizzaoven zelf.

De binnenkant

Haal de as en restant kolen/hout uit de oven, nadat de oven totaal is afgekoeld. Gebruik een zacht borstel om je bakvloer te vegen. Wij raden ook een as- stofzuiger aan om in de randen as te kunnen verwijderen. Gebruik hiervoor zeker niet uw normale stofzuiger! Mocht er namelijk nog een heet kooltje in de naden zitten dan kunnen de kunstof onderdelen in uw stofzuiger stuk gaan.

Het reinigen van het interieur is eigenlijk een fluitje van een cent. Dit gebeurt namelijk tijdens het pizza bakken vanzelf; de extreme hitte verbrandt alle etenswaren die per ongeluk op de bakvloer zijn gevallen.

Mocht een pizza kapot gaan in de oven, of tijdens het in- of uitscheppen, dan kan het op een ramp lijken. Maar dit is redelijk snel op te lossen door met de draaischep voorzichtig de pizza resten weg te schrapen (zonder de bakvloer te schrapen). Pak met diezelfde schep wat hete kolen van onderuit het vuur en zet deze kooltjes op de plek van "het ongeluk" op de achtergebleven resten. Wacht 10 minuutjes en veeg met een borstel met messing haren de kolen en as weer richting het vuur. Als het goed is zijn alle achtergebleven resten helemaal weggebrand. Wacht nog een paar minuten en ga weer lekker verder met bakken!

Is er groot onderhoud nodig, maak dan heel voorzichtig met vochtige doeken/sponzen schoon. GEEN NATTE! Gebruik verder absoluut géén reinigingsmiddelen en ga niet te hard schrapen, want de bakvloer is kwetsbaar. Door schoonmaak handelingen erodeert de bakvloer en zal deze sneller slijten!

De buitenkant

De buitenkant van de pizzaoven wordt na verloop van tijd door stof en weersinvloeden wat vies. De manier waarop u uw buitenkant schoonmaakt, hangt af van het feit of uw pizzaoven vuurvast of van RVS is. Ga in ieder geval nooit met een tuinslang afspoelen….

De schoorsteen

Zoals bij alle schoorstenen komt er in de schoorstenen van pizzaovens ook roetvorming voor, waardoor brandgevaar ontstaat als het roet niet regelmatig wordt schoongemaakt. U kunt gewoon een borstel gebruiken om het roet in de schoorsteen van de pizzaoven te verwijderen. Inspecteer het roetniveau regelmatig en maak schoon wanneer ze 1/8 inch bereiken.

 

Wat betekent aan huis bezorgen?

Door te kiezen voor thuisbezorging, wordt uw oven "tot op de stoep" afgeleverd met een vrachtwagen met laadklep. Let op: u moet er dus zelf voor zorgen dat de oven vanaf de stoep / oprit wordt verplaatst naar de gewenste locatie op uw terrein om te worden geïnstalleerd.

 

Contact Fornitalia
Bel ons:+31(0)615958990 Ma t/m Vr | 09:00 - 17:00
Mail ons: info@fornitalia.nl Wij staan voor je klaar
Vraag een gratis demo aan! Klik hier voor meer informatie
Contact
Aan het laden...