Gratis bezorgd vanaf 199 euro Levering binnen 3 tot 4 werkdagen Beoordeeld met 9.6 / 10 De pizzaoven specialist sinds 2006
In dit artikel
In dit artikel Pizzaoven kiezen
Welke pizzaoven past bij mij?

Pizzaoven kiezen

Uw eerste stap is de beslissing nemen om een modulair bouwpakket te laten komen of een houtoven steen voor steen op te gaan bouwen in uw tuin. Mocht u bij het laatste denken; ik ben wel handig met stenen, dat kan ik wel…Vergis u niet!
Het bouwen van een pizzaoven met losse stenen is voor de meeste hobbyisten, en zelfs voor de ervaren bouwvakkers, een enorme opgave. Het duurt veel langer, het is erg gecompliceerd en het is in totaal vaak stukken duurder dan een modulair opgebouwde pizzaoven. Bovendien blijkt in de praktijk dat een steen voor steen opgebouwde houtoven toch te snel kapot gaat door de andere weersomstandigheden hier in Noord Europa t.o.v. Zuid Europa waar ze wel tientallen jaren kunnen blijven staan.

De cement in de voegen en de stenen zelf werken als gevolg van uitzetting en krimp ten opzichte van elkaar. Het een zet eerder uit of krimpt eerder in dan het andere materiaal waardoor scheurtjes ontstaan, scheurtjes worden groter en kleine stukjes materiaal breken uit en op een gegeven moment eet je pizza ‘Cemento’ vanwege de afbrokkelende koepel.

Welke vuurvaste materialen?

Voor u een beslissing neemt; kijkt u eerst naar de vuurvaste materialen die gebruikt worden. De eerste prefab ovens werden gemaakt van natuurlijke klei; omdat het makkelijk te verkrijgen was, het was goedkoop, en het had een hoog natuurlijk aluminium gehalte. De meeste hedendaagse ovens zijn veel verfijnder en hebben gecontroleerde gehaltes van allerlei grondstoffen die maken dat de prestaties vele malen verbeterd zijn. Ze warmen sneller op en houden de warmte veel langer vast en de modernere generatie ovens zijn harder en minder gevoelig voor scheurtjes.

Ovenkoepel dik genoeg?

Onze ovens hebben van zichzelf al extra dikke wanden waardoor het niet noodzakelijk is om thermische massa in de vorm van vermiculite of kleikorrels toe te voegen, ze zijn al dik genoeg. Uw oven is ‘s ochtends, na een avondje bakken, nog steeds rond de 100 – 150Ëš C en dat kunnen al onze klanten beamen!

Welke ovenmaat?

De praktijk leert dat een heel klein oventje al gauw te klein is voor de meeste huishoudens. Wanneer men eenmaal de slag te pakken heeft van het pizza of broden bakken dan wil men al gauw een grotere oven. Kleiner dan een 60 cm oven is zeker niet aan te raden, daar past nauwelijks iets in. Bekijk goed de plaats die u in gedachten heeft voor de oven. Wat kan men hier maximaal aan ovenmaat neerzetten. Houd ook rekening met de isolatielaag rondom de oven. Natuurlijk kan het budget ook een rol spelen. Maar wanneer u de ruimte heeft, denken we dat u al gauw profijt van een grotere oven zult hebben, zeker wanneer u met ovenschalen gaat werken of wanneer u straks gaat jongleren met 5 pizza’s tegelijkertijd…
Hoe dan ook, een pizza is in 90 seconden afgebakken, dus ook met een kleine oven kunt u grote feesten houden!

Een passende, ronde koepel

De koepels en vloeren van al onze ovens zijn rond afgerond of ovaal. Deze vormen zijn belangrijk om meerdere redenen. Ten eerste; De vloer is rond om rondom een gelijkmatige verdeling van de hitte te bewerkstelligen, er zijn geen koudere plaatsen in de oven. (dit is met vierkante/hoekige ovens eerder het geval)
Ten tweede; door de ronding van de koepel, waar de warmte in opgeslagen zit, wordt de warmte ook rondom gelijkmatig aan het gerecht afgegeven.

Omsluit de koepel de bakvloer?

Let er ook goed op dat de koepeldelen de bakvloer omsluiten. De koepeldelen mogen niet op de vloer rusten. Over een dergelijk ontwerp is niet goed nagedacht en heeft veel warmteverlies aan de uiteinden van de bakvloer die onder de koepeldelen uitsteken.

Verstandige isolatie

Denk goed na over de isolatie van uw pizzaoven. U kunt bijvoorbeeld wel teveel thermische massa hebben maar nooit teveel isolatie. De oven zou door teveel thermische massa alleen maar trager worden en veel langer nodig hebben om op te warmen. Het basisontwerp van de steenoven is eigenlijk nooit veranderd maar de isolatietechnieken zijn de laatste jaren enorm verbeterd, wat maakt dat het totaalgewicht van de steenoven minder is geworden en dat deze gemakkelijker te isoleren is. Vroeger moest men honderden of zelfs duizenden kilo’s aan beton verwerken om een dergelijke pizzaoven te maken. Dat hoeft niet meer, het is tegenwoordig een stuk eenvoudiger en minder duur. We leveren bij elke oven een ruime hoeveelheid aan thermisch isolerende dekens. ( uiteraard indien u deze mee besteld )

Vormgeving

De laatste stap is de vormgeving aan de buitenkant. Een puntgevel huisje, een Iglo model, een strak gestuukt huisje of ingebouwd in een buitenkeuken? De mogelijkheden zijn heel divers en er zijn geen 2 zelfgebouwde pizzaovens gelijk in de wereld, iedereen doet het op zijn eigen manier en passend bij zijn eigen huis. Voor inspiratie kijkt u even op de bouwverslagenpagina van onze website.

Tips

  • Het is handig om in de buurt van uw pizzaoven een hardstenen (of marmeren) aanrechtblad te hebben, al is het maar klein. Je kan er de pizza op maken, maar ook even een schaal op zetten om je handen vrij te hebben. ( zo bespaar je jezelf een heleboel heen en weer geloop naar de keuken en je houdt de met bloem stuivende, kleine en grote, kinderen buiten aan het werk!)
  • Denk ook aan de lange pizzascheppen die je in de houtoven moet kunnen steken en er ook weer uit moet kunnen trekken waarbij je minimaal 1 stap achteruit moet kunnen doen. Wanneer de eettafel en uw gasten té dicht bij de ovenmond staan/zitten levert dat vast en zeker blauwe plekken op.
  • Een verrijdbaar aanrechtblokje kan soms ook heel handig zijn. Voor degene die geen buitenaanrecht hebben: zeker!
  • U kunt uw pizzaoven heel goed gebruiken als BBQ; U plaatst gewoon een los metalen rooster op pootjes met een lekbak eronder in de oven: U hoeft het vlees niet eens meer te draaien, het bakt direct rondom dicht !
  • Houd met de planning van de bouw rekening met de tijd die het kost om de oven te “curen”. Dat is het langzaam opstoken om het bouwvocht te laten verdampen en de oven extra te harden, zie hoofdstuk: ‘Hoe bouw ik een pizzaoven’. Er is altijd wel een feestje in het vooruitzicht waar men zich op richt als “opleverdatum”. U heeft minimaal 3 weken extra nodig hiervoor!
  • Creëer, in de buurt van uw pizzaoven, meteen een goed droge en beschutte plaats voor de houtvoorraad. Het werkt zó veel fijner met mooi schoon en droog hout. De houtsoorten die geschikt zijn; essen, berken,  beuk, fruithout, olijfhout. Kortom bijna alle houtsoorten die niet spatten en niet harshoudend zijn.

zelfbouw-pizzaovenpizzaoven-fornitaliapizzaoven-bouwenpizzaoven-bouwenzelfbouw-pizzaovenpizzaoven-tuinpizzaoven-italiaans

Bekijk alle blogs
Contact Fornitalia
Bel ons:+31(0)615958990 Ma t/m Vr | 09:00 - 17:00
Mail ons: info@fornitalia.nl Wij staan voor je klaar
Vraag een gratis demo aan! Klik hier voor meer informatie
Contact
Aan het laden...