Fornitalia Demodag

Schrijf je in voor de demodag Een pizzaoven aanschaffen doe je niet zomaar , dat moet je eerst zien en beleven! Fornitalia geeft daarom om de paar weken demonstraties om haar klanten te informeren over de werking en de bouw van de oven maar vooral ook om het veelzijdige van een houtgestookte pizzaoven te laten zien. Volgende open dag:
Zaterdag 14 okt. tussen 13.00 en 16.00 uur
Meld je aan voor de demodag

Wilt u liever een persoonlijk gesprek?

BEL ONS: +31(0)6 1065 4965

Kooktechnieken voor een steenoven

Tijdens het opstoken van de steenoven wordt de vrijgekomen warmte door de verbranding opgeslagen in de steenmassa (thermische massa). Tijdens het bakken wordt de opgeslagen warmte langzaam weer afgegeven aan het gerecht, het brood of de pizza.

Hoe meer thermische massa, hoe langer er gebakken kan worden zonder dat de oven opnieuw gestookt moet worden. Bakt u graag uw eigen brood ? dan is een grote thermische massa (lees: een dikke ovenwand) noodzakelijk.

Maar; hoe langer de opwarmtijd, hoe meer ook de hoeveelheid hout benodigd om een oven op te warmen. Het is dus belangrijk om van te voren te bedenken wat men met de oven wil gaan doen. Gaat het alleen om een rondje pizza en andere gerechten dan volstaat een RVS/Inox oven ook , deze oven heeft een relatief kleine massa (alleen de ovenvloer is van steen, de koepel is van RVS/Inox)

Er zijn verschillende technieken voor het gebruik van een steenoven of pizzaoven

350-450 gr C

Pizza’s bakken in een steenoven gebeurt op hoge temperatuur en altijd rechtstreeks op de bakvloer; alleen dán kan de pizza in 90 seconden gebakken worden! en krijgt met het knapperige en luchtige resultaat zonder de pizzabodem uit te drogen.

300-350 gr C

Focaccia mag rechtstreeks op de bakvloer en in een hete oven gebakken worden, in ongeveer 3-4 minuten

250-350 gr C

Groenten, vis, vleesgerechten die ‘afgedekt’ worden voor de hevigste warmte door bijv. citroenschijfjes of spek of in een tajine. Heerlijk uit de steenoven

220-250 gr C

Vlees met een vetlaagje (beschermlaagje) kan op een rooster gegrild worden of in een schaal gebakken

250-300 gr C

Kastanjes roosteren in een bakblik op de hete kolen

250-300 gr C

Paprika’s ( of pepers ) roosteren kan op een grillrooster, in een ovenschaal of direct in de hete kolen.

200-225 gr C

Groenten, vlees, visschotels kunnen onafgedekt in de oven en krijgen een heerlijk krokant korstje

250-300 gr C

Aan het stuk op het rooster gebakken lamsvlees, laten rusten en vervolgens in koteletjes gesneden.

200-300 gr C

Simpel en lekker! gewoon in de schil gebakken groenten; knoflook, ui, aubergines, paprika. Leg ze in de hete kolen in de steenoven of apart in een schaal. Het donkere of zwarte velletje eet men niet op!

200-300 gr

Deze schaal met schaal en schelpdieren kort in de oven zetten, tussendoor een paar keer even schudden

200-250 gr C

Zuurdesembrood bakt u in een afkoelende oven, zonder vuur!

100-200 gr C

Soepstengels maken van het overgebleven pizzadeeg, in een afkoelende oven, op een bakblik